Monday, 31 October 2011

Tetap Mahu Melangkah

Perjalanan di kehidupan kita, akan banyak hambatan. Asal kita tetap mahu melangkah, tahu arah yang dituju, mahu menerima petunjuk dari orang lain yang bermata hati, kita pasti sampai ke tujuan dengan selamat.InsyaAllah.

Thursday, 13 October 2011

Kebahagian adalah anugerah dalam ujianNya

Siapa antara kita yang singgah di kesementaraan hidup ini yang sanggup digelek derita sentiasa? Siapa yang tidak perlukan kebahagiaan memayungi sepanjang jalan kehidupan?

Tiada bukan? 

Setiap orang yang waras memerlukan itu. Ini fitrah manusia. Tetapi kita sebenarnya harus cepat-cepat pula memahami hakikat kehidupan yang tidak akan pernah lekang dengan masalah.

Ramai orang menganalogikan hidup sebagai lautan. Lautan yang sentiasa ada badai yang berhembus. Sentiasa ada ombak yang mendebur. Kadang waktu ombak menjulang tinggi hingga mampu memusnahkan bahtera yang gah agam besarnya. Ada ketika pula ombak menjadi seperti teman sepermainan untuk meluncur laju di atasnya. Kata mereka begitulah seni dan sains kehidupan yang kita tidak boleh lari darinya. Selagi bernama lautan, pasti ada ombak yang mendatang. Selagi bernama manusia, pasti ada ujian yang bertandang.

Sering pula kita diberi ujian oleh yang Maha Pencita Allah SWT.  Melihat sejauh mana kesediaan kita untuk menghadapinya. Sejauh mana kesabaran kita menempuhinya. Sejauh mana usaha kita mengatasinya. Sejauh mana ikatan diri kita denganNya. 

Kebahagian adalah anugerah dalam ujianNya. Kebahagian tidak akan datang begitu sahaja. Sesiapa yang mahukan kebahagiaan perlu pergi kepada kebahagiaan. Kenalilah kebahgiaan dalam kehidupan ini kerana ia ada hanya disebelah anda. Gagal mengenali makna kebahagiaan, bermakna anda tidak akan berupaya untuk berada bersamanya, apatah lagi untuk menikmatinya.

Saya ingin mengajak anda untuk membuka akaun kebahagiaan bersama-sama saya. Ya, akaun untuk kita orang yang sentiasa menghargai nikmat besar Allah ini.

Sebelum itu, saya ingin membawa anda kepada satu senario. Anda membuka satu akaun di sebuah bank. Kini akaun anda ada wang sebanyak RM10.00 misalnya. Anda menyimpan atau menabung dengan hasrat supaya suatu hari nanti anda akan perolehi simpanan yang banyak mungkin target anda adalah RM1 juta. Tidak mengapa, letaklah ia sejumlah angka yang sebesar mana sekalipun. Itu hak anda. 

Bagaimana anda ingin tingkatkan simpanan anda dari RM10.00 itu ke RM1 juta? Sudah tentu anda akan berusaha secara bersungguh-sungguh melakukan kerja, berurus niaga atau apa sahaja yang boleh mendatangkan pendapatan kepada anda. Motifnya untuk tingkatkan simpanan mencapai target yang telah ditetapkan.

Anda lakukan tanpa jemu, anda lakukan berterusan. Apa akan jadi sekiranya anda mengeluarkan wang simpanan itu untuk kegunaan lain? Akaun anda akan berkurangan bukan? 

Lalu akaun kebahagiaanpun begitu. Setelah akaun itu dibuka atas nama kita. Kita yang bertanggungjawab untuk memenuhinya. Sentiasalah menambah atau mendepositkan kebahagiaan dalam akaun tersebut sehingga target bahagia yang kita idamkan tercapai. Berusahalah tanpa jemu mencari punca kebahgiaan untuk didepositkan ke dalam akaun anda itu. Apa yang membuatkan kita bahagia? Senaraikan satu persatu. Depositkan ia dalam akaun tersebut. Ia suatu yang pasti milik kita - kebahagiaan.

Tuesday, 11 October 2011

Melakar alam dan kandungannya dengan butir-butir kata.

Sehari lagi yang menerujakan. Banyak terima undangan ceramah akhir-akhir ini. Minggu depan seminggu di Kuala Lumpur mengendalikan kursus di Hotel Regency. Sebelum itu Sahabat saya Tuan Zulkamal minta bantuan menyampaikan ceramah penulisan kreatif kepada para pelajar di Sekolah Menengah Syed Ahmad, Kuala Nerang. 

Bercerita tentang penulisan kreatif ini, membawa rasa saya kembali ke zaman remaja. Ketika itu semangat untuk menjadi penulis yang hebat begitu berkobar-kobar. Saya mula menulis dalam Majalah Dewan Siswa, terutamanya puisi. Hasilnya saya telah memenangi Hadiah Sastera Siswa pada tahun 1989, sudah lama sangat masa itu kita tinggalkan. 

Kemenangan itu bagai memberi kejutan semangat yang luar biasa untuk saya terus menulis, sementelah pula saya dipilih untuk menyertai Minggu Remaja, Dewan Bahasa dan Pustaka - 1989, yang kini dikenali sebagai Minggu Penulis Remaja. Ilmu penulisan ditimba secara terus dari penulis tersohor tanah air seperti Shahnon Ahmad untuk penulisan kreatif, Habsah Hassan, juga Rahman Saari untuk penulisan puisi. Masih teringat kepada Pak Ali Majod - penyelaras program pada masa itu yang begitu bersungguh-sungguh membantu kami  sepanjang kami berada dalam program tersebut.

Hasilnya adalah antalogi Tidak Sepanas Bara, Salji Masih Berguguran dan Impian Kecilku. Semuanya terbitan Dewan Bahasa dan Pustaka. 

Ilmu secara teorinya senang didapati, tetapi secara alami atau pengalaman itu sukar dicari kecuali melaluinya sendiri. Ia suatu proses yang panjang, menuntut pengamatan yang tajam dan sensitif demi melakar alam dan kandungannya dengan butir-butir kata. 

Semalam Sinar Harian membuat liputan tentang Angkatan Teater POLIMAS. Sebagai penasihat saya turut berbangga 


Monday, 10 October 2011

KBO 12 : Mencari Keberkatan Dalam Ilmu

"Beli buku tak salah kakak. Ayah suka kalau seorang anak sangat berminat untuk membaca buku. Apatah lagi buku pelajaran. Malah ayah tidak kisah untuk berbelanja lebih semata-mata untuk membeli buku untuk adik ataupun untuk kakak." 

Kakak terus diam, membatu. 

"Kakak tanya saja ayah. Kalau tak boleh beli tak apalah" Jawab kakak ringkas. 

"Mari kita carikan di kedai buku. Kita beli yang original!" Tegas saya, setelah mendengar penerangan kakak sejelasnya.

Sebenarnya, kakak meminta izin untuk membeli buku latihan pelajaran yang dijual oleh kawannya. Wah, kawannya juga begitu rajin menjadi peniaga yang tidak bertauliah pula. Sekiranya buku yang dijual itu buku fizikal yang sebenar, maksud saya yang dicetak oleh penerbit yang sah, saya tidak kisah. Tetapi ini adalah buku yang di fotostat!. Nak menyebarkan ilmu pengentahuanpun perlu dengan cara yang benar. Matlamat tidak menghalalkan cara. Matlamat kawan kakak untuk membantu menyebarkan ilmu melalui penjualan buku fotostat itu adalah salah. Berdosa. 

"Cuba kakak baca di muka surat ini." Saya menghulurkan buku yang telah dibeli kepada kakak dan meminta dia bacakan satu perenggan di muka surat kedua buku itu.

"Hakcipta terpelihara. Tidak dibenarkan diterbitkan atau diulang cetak dengan apa cara sekalipun kecuali dengan kebenaran penerbit dan penulis" Sebut kakak lancar.

"Jadi sekarang macamana? Faham? Cuba kakak bayangkan, kakak beli buku fotostat itu. Kakak gunakan untuk belajar. Agaknya, ilmu yang kakak dapat itu berkat tak? Matlamat kita belajar ialah untuk ilmu yang diredhai tuhan bukan? " Satu persatu persoalan saya lontarkan. Membiarkan anak itu berfikir sendirian secara logiknya. Supaya dia sedar bahawa bila hendak melakukan sesuatu tindakan hendaklah berpandukan ajaran agama yang sempurna. Yang telah terkandung segala sesuatu di dalam nya iaitu al Quran mukjizat Nabi Muhammad s.a.w. 

Mohon Allah memberikan keberkatan ilmuNya kepada kita, kepada anak-anak kita, kepada rakan-rakan kita di dunia ini. 

Anak-anakku, hanya dengan ilmu yang diberkati hidup kita akan tenang dan aman. Rezeki yang kita perolehi kelak halal di sisi Allah swt dan kita akan terus menerus menyuburkan budaya mencari ilmu yang berkat ini untuk disebarluaskan pula kepada teman-teman yang lain pula. Bila berilmu perlu pula untuk mengamalkannya.

Biar segala apa yang kita lakukan sepanjang jalan kehidupan kita ini, kita lakukan dengan ilmu. Tidur dengan ilmu, bagun tidur dengan ilmu, bersuci dengan ilmu, solat dengan ilmu, makan dengan ilmu, belajar dengan ilmu dan sehingga bermianpun dengan ilmu kemahiran permainan itu.

Saya katakan bahawa dalam setiap apa yang kita lakukan, kita memerlukan ilmu. Setiap ilmu itu tidak dapat berdiri sendiri. Ia perlu disokong oleh ilmu yang lain pula. Ia saling lengkap melengkapi dan saling perlu memerlukan. Contohnya, sebagai pelajar ketika sedang mengulangkaji pelajaran,  perlu ilmu untuk membaca dengan baik, perlu ilmu untuk cepat memahami intipati pelajaran, perlu ilmu untuk mengingat, perlu juga ilmu untuk mencatat isi-isi penting. Dengan menyatu padukan keseluruhan ilmu kemahiran ini, maka setiap pelajar mampu pergi lebih jauh dan lebih cemerlang dalam lapangan akademik dan kehidupan juga.

Seronok sebenarnya bila berilmu. Rugi kalau kita terus-terusan menjadi orang yang hidup tetapi tidak berdasarkan ilmuNya. Jadi, tunggu apa lagi, mulakan mencari ilmu bagi setiap apa yang kita lakukan. Punca segala ilmu adalah al Quran Nur Karim! Baca dan fahamilah ia anak-anakku. Sekurang-kurangnya bacalah buku-buku panduan hidup buat benteng bermujahadah melawan nafsu.

Tetapi awas anak-anakku. Bila sudah berilmu, janganlah kedekut ilmu itu. Semua itu hak Allah. Jadi kongsi-kongsikan bersama teman-teman. Semoga bertambah keberkatan ilmu anak-anak. Ini hadis yang direkodkan oleh Imam al Tabrani dan al Baihaqi : "Manusia yang mendapat azab paling keras pada hari kiamat ialah orang yang tidak mendapat manfaat dari ilmunya."


Friday, 7 October 2011

KBO 11 : Urus Diri - iktibar untuk ikhtiar membaiki diri.

"Allahumma Solli 'ala Sayidina Muhammad Wa'ala alihi wa as-habihi ajma'in" - "Ya Allah, Kurniakanlah kepujian ke atas Nabi Muhammad, ahli keluarga dan sekelian sahabat-sahabat beliau"

"Mana adik?" Tanya saya, setelah melihat hanya kakak yang masuk ke dalam kereta. 

" Sekejap lagi keluarlah adik tu. Dia sedang cari baju sukan untuk latihan kawad petang nanti." Jawab kakak.

"Bukankah adik pinjam baju kakak?" Tanya saya kehairanan. Seingat saya, khamis lepas adik ada mata pelajaran jasmani. Dia pakai baju sukan kepunyaan sendiri. Kemudian sebaik sahaja waktu pulang dia tertinggal bajunya dalam bilik persalinan di sekolahnya! 

Bila pergi ke sekolah pada hari ahad yang berikutnya, bajunya sudah lesap entah ke mana. 

Thursday, 6 October 2011

KBO 10 : Kisah Bapa Obses

"Allahumma Solli 'ala Sayidina Muhammad Wa'ala alihi wa as-habihi ajma'in" - "Ya Allah, Kurniakanlah kepujian ke atas Nabi Muhammad, ahli keluarga dan sekelian sahabat-sahabat beliau"

Tengahari itu, saya menyambung tugas tetap dan tidak berpencen saya, iaitu mengambil anak di rumah untuk dihantar ke sekolah. Inilah kerja rutin seharian yang perlu saya laksanakan. Inilah juga sumbangan kecil yang boleh saya lakukan tanpa jemu sebagai proses pelaburan mendidik anak. Saya tidak pernah kesal, jauh lagi merungut melakukan kerja-kerja ini. Biarlah semua yang saya lakukan ini menjadi satu memori dalam kamus hidup anak-anak saya. Biarlah suatu hari nanti ia akan mula berfikir apa yang saya lakukan ini semata-mata untuk masa depan mereka. 

Bukan tidak boleh saya meminta mereka menaiki bas ke sekolah seperti anak kawan-kawan yang lain.  Boleh. Cuma saya perlukan masa yang lebih untuk mereka. Dalam perjalanan menuju ke sekolah saya boleh berbual, gelak dan mungkin makan tengahari bersama mereka. Biarlah masa itu menjadi masa yang terlalu berkualiti dalam hidup mereka.

Seronok menjadi bapa yang obses kepada anak-anak. Obses melihat perkembangan mereka dan obses untuk membantu mereka. Kerana saya sedar itulah tanggungjawab saya sebagai bapa. Yang perlu saya tanggung di dunia ini dan saya jawab di akhirat nanti. Termasuklah menanggung dosa dan pahala mereka selama mana mereka dalam tanggungan kita. Ada ketikanya pula menanggung rugi terhadap perbuatan mereka yang pelbagai ragam. Juga menanggung semua keperluan asas mereka yang lain - makan, pakai, seadanya. Kerana saya penuh sedar bahawa perbelanjaan bagi mendidik anak di awal usianya  jauh lebih bermakna daripada perbelanjaan mereka apabila dewasa kelak.

Wednesday, 5 October 2011

KBO 9 : Solat - Menghargai Jawapan Yang Jujur

"Adik dah sembahyang asar?" Saya mengajukan soalan, sebaik sahaja kereta mula bergerak meninggalkan perkarangan sekolah. Ketika itu jam sudah melebihi 6.30 petang. Waktu rutin saya menjemput dua orang puteri saya pulang dari sekolah. Sebenarnya saya hanya menduga. Bak kata arwah ayah saya, "Banyak tanya anak-anak ni tidak mengapa. Ini tandanya kita ambil berat dan merekapun akan lebih beringat untuk hari-hari esok."

Tuesday, 4 October 2011

KBO 8 : Lafazlah ALHAMDULILLAH dengan hati penuh sedar

"Bos, nak seribu daya bos! Saya dari dulu tak suka sangat beri alasan yang menyalahkan orang lain!" Itu adalah respon pertama saya bila mantan bos saya mengatakan bahawa SESEORANG itu bolehlah pergi menunaikan haji sebab dia ada "cable" yang besar dan punyai pendapatan  yang lumayan pula.

"Itu rezeki dia bos. Rezeki kita, kita yang kena usahakan." Tambah saya lagi. "Rezeki itu hak Allah. Allah dah suratkan dia perolehi hak dia begitu."

Sang mantan masih berkeras. "Selepas saya baca bukunya, saya mula terfikir, kalau orang biasa macam kita macamana nak pergi haji macam dia. Tengok apa yang dia buat. Dia tulis surat kepada menteri, minta 6 orang untuk pergi Mekah, walaupun hanya empat orang yang dapat. Lepas tu, dia dapat lebih 80 ribu ringgit, sebagai bayaran tunggakkan gajinya." Tokok Sang mantan.

KBO 7 : Mohon Allah buka mata hati - tiada lagi hijab.

Hari yang segar. "Ya Allah, Ya Rabb, Jauhilah diri ku dari bersikap riak dan takabbur kepada Mu ya Allah." Semoga semua orangmendapat rahmat Allah hari ini. Semoga semua orang mendapat nikmat kesegaran hari ini. 

Dari jauh saya panjatkan doa yang tak putus-putus untuk Along yang akan menduduki peperiksaan PMR hari ini. Pagi ini sempat juga saya hantar pesanan ringkas, sekadar mengingati kepada isteri "Wahai isteriku, jika kelapangan, bacalah ayat-ayat suci al-Quran, semoga anakanda kita dapat menempuhi peperiksaan hari ini dengan cemerlang, dipermudahkan Allah segala usahanya." Kurang seminit selepas itu pesanan ringkas saya berbalas.

"Umi dalam perjalanan ke surau"

Alhamdulillah.

Monday, 3 October 2011

KBO 6 : Demi anak - satu usaha yang melampau

"Dari Jitra dia ke Kuala Nerang. Dari Kuala Nerang dia ke Sungai Petani, singgah ke Gurun dan petang ini dia akan ke Alor Setar pula. Dia sanggup bergerak ke hulu-ke hilir demi anaknya." 

Saya seronok belajar dari pemerhatian terhadap sikap manusia yang unik dan pelbagai. Kenyataan di atas adalah satu frasa yang saya takrifkan sebagai satu usaha yang melampau seorang bapa untuk membantu anaknya.

KBO 5 : Randy Pangalila - Belajarlah untuk menghargai pemberian orang lain, kalau kita tidak boleh memberi apa-apa pada orang lain

Saya promosikan dia tanpa sengaja
"Ni gambar siapa Na?" Tanya saya penuh gusar, sambil menunjukkan sekeping kad yang tertera gambar seorang lelaki. Saya jumpa kad ini terbiar di atas meja Nurin. Saya percaya ia adalah cetakan komputer dan dileminatekan.

"Randy Pangalila" Jawab Diyana ringkas.

"Siapa dia ni? Mana Na dapat?" Saya memang tidak kenal siapa Randy Pangalila ini dan kenapa gambarnya perlu ada di atas meja kakaknya - Nurin. 

"Na beli di kedai koperasi, sekolah." Jawabnya ringkas. Ada sedikit nada kekesalan bermain di suaranya.

"Kedai koperasi sekolahpun jual gambar-gambar macam ni? " Getus hati kecil saya. "Siapa dia lelaki ini? Erm, berapa harganya?" 

"Lapan Kupang (80 sen). Na tengok kat blog Kak Win (Nurin) ada gambar ni. Sebab tu Na beli. Nak bagi pada Kak Win. Dia pelakon drama Indonesia." Diyana mula merungkaikan setiap persoalan yang terbuku di dalam benak saya sejak tadi lagi.

Wah, hebat niat dan tindakan anak bongsu saya ini. Pandai dia menghargai kakaknya, atau mungkin untuk menarik perhatian kakaknya. Cuma caranya yang perlu diperbetulkan. Tidak salah memberi hadiah atau menghargai seseorang, terutama ahli keluarga sendiri. Di seawal usia 8 tahunnya itu, mungkin dia belum lagi dapat menilai buruk baik yang ada pada sekeping gambar artis sebegitu.

Saya menerangkan padanya, dia telah lakukan satu perkara yang mulia. Saya suka. Semua orang akan merasa dihargai apabila mendapat pemberian sesuatu yang disukai. Itu ciri-ciri yang baik yang ada pada dirinya. Cuma saya nasihatkan dia supaya tidak membazir. Barangkali duit saku yang saya berikan padanya untuk makan dan minum di kantin sekolah terpaksa dibelanjakan untuk membeli gambar itu. Ini satu pembaziran. Alangkah lebih baik kalau dia hadiahkan kakak-kakaknya dengan sesuatu yang lebih bermakna yang boleh digunakan sentiasa - walaupun sebatang pensil yang beharga lebih murah dari itu. 

Saya juga mula keliru dengan dasar kedai koperasi sekolah. Kenapa menjual benda-benda yang tidak bermanfaat langsung kepada pembangunan sahsiah pelajar? Banyak lagi barangan lain yang boleh dijual. Usahlah bermotifkan keuntungan semata-mata. Sebagai waris perkara ini amat perlu untuk diberi perhatian yang sewajarnya.

"Adik, kenapa biarkan gambar ni di sini?" saya menunjukkan gambar Randy Pangalila yang terbiar di sudut meja belajar Adik. " Adik tahu tak, Na beli gambar itu untuk Adik. Dia mahu lihat Adik suka. Dia sebenarnya perlu perhatian Adik. Belajarlah untuk menghargai pemberian orang lain, kalau kita tidak boleh memberi apa-apa pada orang lain."


Sunday, 2 October 2011

KBO 4 : Mari terjemahkan rasa kasih sayang

Tiada tuhan yang disembah melainkan Allah dan sesungguhnya Nabi Muhammad itu pesuruh Allah.

Along dan kawan-kawan : Target PMR 9A
Alhamdulillah, perjalanan pulang menziarahi anakanda - Along di Maahad Tahfiz Sains, Muhammadi, Bachok, Kelantan dipermudahkan Allah.  

Jam 5.30 petang bertolak dari Jitra, singgah hanya  untuk solat, isi petrol dan makan, kami sampai ke Machang, Kelantan jam 11.50 malam - Alhamdulillah target untuk sampai pada hari yang sama tercapai.

Pagi Jumaat 30 September, kami bertolak ke MTSM untuk berjumpa Along. Dia akan menduduki peperiksaan PMR pada 04 Oktober hingga 11 Oktober ini. Doakan kejayaannya dan rakan-rakannya yang lain. Kehadiran kami sekeluarga adalah untuk memberikan sokongan moral kepada dia untuk terus berusaha mencapai impian dirinya sendiri. Kami hanya membantu, memberi sekadar yang termampu - yang selebihnya terpulang kepada dirinya sendiri. Pada saya, dia telah memasuki fasa terakhir dalam pengajiannya di MTSM - usaha yang perlu diterjemahkan pada lembaran-lembaran kertas peperiksaan. Proses penilaian untuk mengukur sejauh mana penguasaan dirinya terhadap pembelajaran yang ditempuhinya selama hampir tiga tahun beliau berada di MTSM.