Monday, 14 November 2011

Sepanjang ke penghujung jalan itu yang lebih memberi makna.

Selama blog ini tidak berkunjung, selama itu saya sebenarnya berada dalam ujian Allah. Sungguh hebat ujian itu dan sungguh manis bila di penghujung jalan itu saya temui keindahan yang luar biasa. Tetapi bila dikenang balik, rupanya perjalanan menuju penghujung jalan itu yang lebih memberi makna dari keindahan itu. 

Ternyata setelah bungkusan besar yang saya sambut itu ikatannya tidak kuat. Bukan sahaja saya tidak mampu menyambutnya dengan dua belah tangan, tetapi segala isi kandungannya jatuh berselerakan dimana-mana. Namun inilah hebatnya kuasa Allah! DiberikanNya kita kudrat untuk terus mengutip satu-persatu segala apa yang berteraburan itu, untuk disatukan semula dan akhirnya dimasukkan ke dalam bungkusan besar yang terlerai tadi sebelum diikat kemas. Ini analoginya. Terlalu absurb atau kabur. Ini adalah disengajakan. 

Ayat Al-Quran berikut merakamkan kenyataan di atas:
(Surah Al-Ahzab ayat 72) Ertinya:
Sesungguhnya kami telah kemukakan tanggungjawab amanah (kami) kepada langit dan bumi serta gunung-ganang (untuk memikulnya), maka mereka enggan memikulnya dan bimbang tidak dapat menyempurnakannya (kerana tidak ada pada mereka persediaan untuk memikulnya); dan (pada ketika itu) manusia (dengan persediaan yang ada padanya) sanggup memikulnya. (Ingatlah) sesunguhnya tabiat kebaikan manusia adalah suka melakukan kezaliman dan suka pula membuat perkara-perkara yang tidak patut dikerjakan.“Dunia ini bagai penjara bagi mukmin,sedangkan syurga bagi mua’siy (orang yang cintakan maksiat)”(Al-Hadis)